ODS vypovedala koaličnú zmluvu, Nečasova vláda požiada o dôveru

23.04.2012 Celý región

Praha 23. apríla (TASR) - Česká vládna Občianska demokratická strana (ODS) vypovedala koaličnú zmluvu s Vecami verejnými (VV). Silu, akú má vláda Petra Nečasa v Poslaneckej snemovne po rozpade klubu VV, otestuje piatkové hlasovanie o dôvere. Po rokovaní výkonnej rady občianskych demokratov to dnes potvrdil premiér Nečas.

"V prípade, že vláda dôveru nezíska, vyvolá ODS rokovania s ďalšími stranami v Poslaneckej snemovni o jej rozpustení najneskôr do 3. mája," povedal Nečas.

Vicepremiérka Karolína Peake má podľa jej slov desať podpisov poslancov, ktorí sú pripravení podporiť vládu. Dôveru vláde by tak mali zaistiť hlasy ODS, TOP 09 a poslancov, ktorí sa spolu s vicepremiérkou odtrhli od Vecí verejných.

Dôveru vláde Peake sľúbili aj dvaja poslanci, ktorí vo VV zostali, Milan Šťovíček a Miroslav Petráň. S platformou Karolíny Peake by taktiež Nečas chcel uzavrieť novú koaličnú zmluvu.

Pokiaľ by vláda dôveru nedostala, mali by byť nové voľby do konca júna. Hlasovanie o dôvere nahradí pôvodnú požiadavku ODS, aby Peake zostavila poslanecký klub. V piatok má oficiálne skončiť platnosť koaličnej zmluvy medzi ODS, TOP 09 a Vecami verejnými.

Zdroj: idnes.cz
 

Vyberte región